Onderhoud tuinenparken

De tuinverenigingen in Utrecht doen al decennia lang het dagelijks onderhoud van de algemene delen van hun tuinenpark. Sinds ongeveer 10 jaar kan met een subsidie van de gemeente Utrecht ook het eigenaren onderhoud als volkstuinsector zelf worden gedaan. Via het AVVN wordt in goed overleg met de verenigingen en de gemeente dit onderhoud uitgevoerd. Tot ieders tevredenheid.

 

Het AVVN heeft een werkgroep, bestaande uit 3 coördinatoren die ieder een aantal verenigingen in zijn portefeuille heeft en een afgevaardigde namens de gemeente Utrecht.  Iedere vereniging heeft één kaderlid aangewezen die namens de vereniging eerste aanspreekpunt is voor het onderhoud. 

 

Na te zijn ingelogd kunnen de Utrechtse verenigingen de informatie over het onderhoud, recreatief medegebruik en veiligheid inzien.

 

Bomen kappen – niet zonder vergunning


Op onze tuinenparken staan zowel in de algemene delen als op individuele tuinen bomen. Soms wil een vereniging of een tuinder een boom kappen. Daar zijn regels voor bij de gemeente. Een kapvergunning is zowel voor bomen in de algemene delen als bomen op individuele tuinen nodig.

 

Op de website van de gemeente staat duidelijk beschreven wanneer een kapvergunning verplicht is. Klik op deze link om naar de gemeentelijke website te gaan.

 

Op de gemeentelijke website lees je onder meer deze tekst:

“U hebt geen kapvergunning nodig wanneer:

1.    de boom jonger dan 50 jaar is én

2.    de oppervlakte van uw perceel kleiner dan 300 m² is.”

 

Voor alle duidelijkheid: De genoemde 300 m² is voor eigenaren van privétuinen en is NIET van toepassing op gemeentelijke volkstuinen (op de algemene delen noch op de individuele tuinen). Het tuinenpark is geen eigendom van de vereniging en het park wordt als één geheel gezien. Daarmee is het altijd groter dan 300 m². Het is voor de verplichting van een kapvergunning niet van belang wie de boom heeft geplant.

 

Neem bij enige twijfel of een kapvergunning nodig is contact op met de gemeente of de contactpersoon van de Werkgroep onderhoud tuinenparken Utrecht.   

 

 

Kap je een boom zonder vergunning? Dan kun je een boete krijgen.