NIEUWS EN ACTIVITEITEN

Onderwerpen:

  • Opening De Doorkijker bij De Doordouwers en 4e stip Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren bij Utrecht-Zuid
  • Bomen kappen - niet zonder vergunning
  • Maak kennis met de tuinders van De Doordouwers

vierde stip voor utrecht zuid

ATV Utrecht Zuid behaalde in september de felbegeerde vierde stip van het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren, de hoogst haalbare waardering van het Keurmerk. Wat doet de vereniging dan op het gebied van natuurlijk tuinieren?

Anne van Nijf, voorzitter van de Tuincommissie bij ATV Utrecht-Zuid legt uit: “Elke zaterdagochtend doen we parkonderhoud, daar komen altijd veel leden op af. We krijgen op die manier veel gedaan. Daarnaast werken ze samen met groene buurtprojecten zoals Hoograven Duurzaam en organiseren ze workshops over natuurlijk tuinieren. Met recht mogen ze trots zijn op deze hoogste onderscheiding, maar vooral op wat ze met z’n allen samen hebben bereikt.


opening clubgebouw bij de doordouwers

Na lang werken was dit najaar dan eindelijk de opening van het nieuwe clubgebouw bij De Doordouwers in Utrecht; De Doorkijker! Het clubgebouw is met duurzame materialen gebouwd, het heeft een sedum dak en het regenwater wordt opgevangen in tonnen.

Bijna alle leden hebben hun steentje bijgedragen met de bouw van het clubgebouw. Op de openingsdag was wethouder Rachel Streefland aanwezig.  

Als bedankje heeft het AVVN bestuur twee houten banken gekocht waarin alle namen van de helpers worden gebrand. Een mooi cadeau wat blijvend is voor de hele vereniging en haar leden voor langere tijd in het zonnetje zet.

Utrecht, 3 november 2022

 


BOMEN KAPPEN – NIET ZONDER VERGUNNING

Op onze tuinenparken staan zowel in de algemene delen als op individuele tuinen bomen. Soms wil een vereniging of een tuinder een boom kappen. Daar zijn regels voor bij de gemeente. Een kapvergunning is zowel voor bomen in de algemene delen als bomen op individuele tuinen nodig.

 

Op de website van de gemeente staat duidelijk beschreven wanneer een kapvergunning verplicht is. Klik op deze link om naar de gemeentelijke website te gaan.

 

Op de gemeentelijke website lees je onder meer deze tekst:

 

“U hebt geen kapvergunning nodig wanneer:

1.    de boom jonger dan 50 jaar is én

2.    de oppervlakte van uw perceel kleiner dan 300 m² is.”

 

Voor alle duidelijkheid: De genoemde 300 m² is voor eigenaren van privétuinen en is NIET van toepassing op gemeentelijke volkstuinen (op de algemene delen noch op de individuele tuinen). Het tuinenpark is geen eigendom van de vereniging en het park wordt als één geheel gezien. Daarmee is het altijd groter dan 300 m². Het is voor de verplichting van een kapvergunning niet van belang wie de boom heeft geplant.

 

Neem bij enige twijfel of een kapvergunning nodig is contact op met de gemeente of de contactpersoon van de Werkgroep onderhoud tuinenparken Utrecht.   

 

Utrecht, 22 september 2020 


MAAK KENNIS MET TUINDERS VAN DE DOORDOUWERS

RTV Utrecht heeft een bezoekje gebracht aan het tuinenpark van De Doordouwers en daar 5 tuinders geïnterviewd. Dat geeft een mooi beeld van wat een volkstuinder beweegt. Klik op deze link om de filmpjes te bekijken, ze staan onder de teksten.